Jaro je už tradičně nejvhodnějším obdobím pro různé půsty, očisty a detoxikační kůry. Pojďme se podívat na to, proč právě toto období je i podle ajurvédy nejlepší dopřát si odlehčený jídelníček a udělat si prostor i ve svém životě.
Vy už víte, že v ajurvédě se vše točí kolem 3 bio-energií: váty, pitty a kaphy. Tyto energie se střídají jak během dne, tak během roku a i během lidského života. S touto dynamikou pak v ajurvédě pracujeme při léčení, výběru potravin a změně denních návyků.
Během roku jsou pro nás dvě náročná období, kdy je náš imunitní systém citlivější a víc jsme náchylnější k nemocem. Tato období v kalendáři odpovídají obdobím, kdy se střídají ajurvédské energie. První období je na jaře, přibližně v období březen-duben, kdy zeslabuje energie váta a začíná působit energie kapha. Druhé období je na podzim od konce září do začátku listopadu, kdy končí působení energie pitta a zesiluje vliv energie váta.
V tomto období, ať už na jaře, nebo na podzim bývají různé chřipkové epidemie, virózy a pro většinu z nás jsou celkově tato přechodová období náročná. My lidé jsme součástí přírody a měli bychom během roku měnit a přizpůsobit náš životní styl a stravováním právě měnícím se rytmům přírody.
Na jaře se naše tělo přirozeně zbavuje toxinů, využijme tedy podporující energii a udělejme pořádek v našem zažívání.
5 základních kroků pro lehké změny
1. Ráno teplá voda
Vypijte před snídaní hrnek teplé vody. Pro začátek stačí i několik doušků. Teplá voda nastartuje metabolismus a pomáhá vyčistit zažívací systém. Do vody můžete přidat špetku sušeného zázvoru, který účinek teplé vody zesílí.
2. Jarní byliny
Příroda nám nabízí vždy nejvhodnější byliny pro každé období. Na jaře na posílení jater a ledvin použijte první listy kopřiv, kořeny a listy pampelišek, listy jitrocele. Stačí umyté listy zalít vroucí vodou, na litr čaje asi jednu hrst, nechte 5 minout louhovat a pijte během dne teplé.
3. Lehce stravitelná jídla
Zelená je barva jara, a i na talíři by měla tato barva převládat. Jezte vše, co nám v tuto dobu příroda nabízí. Výborné jsou jarní bylinky- řeřicha, jarní cibulka, listy petržele. Zelenina a luštěniny by měly tvořit základ vašeho jarního jídelníčku. Dbejte na to, aby všechna jídla byla stále teplá, vyhýbejte se syrové zelenině a syrovému ovoci. Pokud potřebujete inspiraci a vedení, připojte se do kurzu Jarní očista podle ajurvédy.
4. Rozproudit energii
Energie kapha je těžká a pomalá, abychom pod jejím vlivem neupadali do jarní únavy a letargie, zařaďte každý den nějaký pohyb. Nemusíte si hned kupovat permanentku do fitka, stačí během dne udělat nějaký pohyb navíc, vše se počítá.
Můžete začít ranním protažením, dopřát si několik hlubokých nádechů a výdechů, cestou z práce vystoupit o zastávku dřív, místo výtahu jít po schodech, při čištění zubů se několikrát postavit na špičky. Udělejte si z toho zábavu a zkuste při vašich denních činnostech vědomě dělat nějaké cviky navíc. Já trávím každý den při vaření dost času v kuchyni a víte kolik se dá udělat dřepů když vyndáváte hrnce se spodních skříněk? 😊
5. Propouštění
Jarní úklid se netýká jen našeho trávení, ale i hlavy a prostoru ve kterém žijeme. Zkuste si vypsat vše, co vám nevyhovuje, ať už se jedná o každodenní povinnosti a úkoly, lidi kolem vás, nebo něco ve vaší domácnosti. Vyberte si 1-3 věci, které můžete ze svého života propustit, abyste si vytvořili prostor pro váš život a třeba i něco nového. Můžete jít třeba na malou procházku do přírody a popřemýšlet, co (případně koho) chcete ze svého života propustit.
Přeji vám krásné jaro, plné nové chutě do života a nových začátků.