Houska se sýrem ani jogurt nebo ovoce nejsou pro start nového dne právě nejlepší. Proč? Podle ajurvédy je ráno naše zažívání slabé a pomalé, panuje totiž energie kapha, která se kromě jiného projevuje únavností, zhoršeným trávením i třeba neochotou k fyzickým aktivitám. Probudit zažívací oheň a harmonizovat tělesné energie můžete výběrem vhodných snídaňových jídel. Měla by být lehká, teplá a voňavá.
Ráno, kdy je agni (zažívací oheň) na svém denním minimu kvůli převaze kapha doši, je důležité tělo jemně podnítit teplým a nutričně vyváženým jídlem. Ajurvédské texty zdůrazňují, že správně načasovaná a složená snídaně může předcházet letargii, podporovat lepší trávení a absorpci živin po celý zbytek dne.
Stejně jako v jiných případech, také u snídaně věnujte pozornost vlastní individualitě. Jestliže ráno necítíte hlad, může to znamenat, že vaše agni ještě není dostatečně aktivní – tehdy je lepší snídani vynechat, nebo ji omezit na lehký teplý nápoj. To se často týká lidí s převahou kapha doši, kteří mají přirozeně pomalejší metabolismus a mohou cítit, že jejich trávení je ráno slabé. Pokud k nim patříte, začněte den bylinkovým čajem nebo teplou vodou s kořením. Stimuluje trávení a vy můžete počkat na hlavní jídlo až do oběda.
Ajurvéda nabízí poměrně jednoduché rituály a postupy, které podporují správné trávení a optimalizují příjem živin během prvního jídla dne. Důraz klade na uvědomělou a promyšlenou přípravu. Ta může významně přispět k lepšímu zdraví a vyšší životní energii. Patří k nim:
Důležité jsou nejenom čas a způsob, jakým jíme, ale také to, co přesně konzumujeme. Správně zvolená snídaně by měla být teplá a lehce stravitelná, aby co nejlépe podporovala zažívací oheň, který je ráno slabší. Může vypadat třeba takto:
Chcete tip na skvěle chutnající snídani odpovídající principům ajurvédy? Vyzkoušejte jáhlovou kaši s kardamomem a ořechy, rýžové rizoto s kurkumou a zeleninou, cizrnové palačinky s čerstvým bylinkovým pestem nebo teplý kompot z jablek a hrušek se skořicí.
Zastavme se ještě krátce u koření. V ajurvédě hraje významnou roli. Nejen kvůli chuti, ale především pro schopnost podporovat trávení a metabolismus. Při přípravě snídaní se doporučuje zahrnout:
Po ránu je naše trávení nejzranitelnější. Připravte svému tělu pokrm, který ho naladí na celý den a vyhněte se jídlům, která nepřinášejí žádnou hodnotu nebo trávení dokonce brzdí. Patří k nim studená a těžká jídla, jako jsou jogurty, studené mléčné produkty, uzeniny, sýry a pečivo, ale také syrové ovoce konzumované s jinými potravinami. Ačkoliv je ovoce zdravé, jeho kombinace s těžkými jídly nebo mlékem může vést k fermentaci v žaludku, což při trávení způsobuje nepohodlí a zátěž.
První jídlo dne je mimořádně důležité. Ajurvéda nabízí způsoby, jak si ho připravit snadno a chutně, podle vlastních preferencí. Zajímají vás konkrétní recepty? Stáhněte si můj e-book Snídaně podle ajurvédy. Najdete v něm třicítku zdravých snídaní pro skvělé ráno a den plný lehkosti i energie.